Seagate Archive HDD 8TB

De Solid State Disk (SSD) heeft op korte tijd een prominente plaats kunnen innemen in de particuliere markt van de PC’s. Echter, voor grote hoeveelheden data zijn deze drives voor de doorsnee consument nog te duur. Daarom worden momenteel operating system en applicaties op een SSD gezet en wordt er voor de grote hompen aan data zoals films, foto’s en muziek vaak nog teruggegrepen naar een traditionele harde schijf. Vermits de kwaliteit van de meeste media er nog steeds met rasse schreden op vooruit gaat en de grootte van de bestanden dus ook, is de honger naar disk space niet te stillen.

seagate-archiveHet is daarom interessant om op te merken dat Seagate als eerste een betaalbare harde schijf van 8TB op de markt heeft gegooid. Om 8TB in een 3,5″ behuizing te kunnen opslaan heeft Seagate een nieuwe technologie aangewend genaamd Shingled Magnetic Recording (SMR). Ondanks het feit dat Seagate aangeeft dat de Archive HDD zo’n 25% langzamer werkt dan een conventionele harde schijf, lijkt dat in de praktijk erg goed mee te vallen. Vooral bij toepassingen waar je data in grote blokken sequentieel gaat wegschrijven, zoals in het geval van mediabestanden, levert deze HDD relatief goede prestaties. Ideaal dus voor gebruik als tweede schijf.

Indien de prijs of de betrouwbaarheid van de nieuwe technologie toch wat afschrikken en/of 8TB belachelijk veel lijkt, heeft Seagate nog de oude getrouwe Barracuda’s op de plank liggen. Deze zijn zeer scherp geprijsd, zijn bloedsnel en beschikbaar in groottes van 1, 2 en 3TB.

SEAGATE ARCHIVE HDD 8TB (279,00)*
SEAGATE BARRACUDA 7200.14 1TB (54,90)*
SEAGATE BARRACUDA 7200.14 2TB (79,90)*
SEAGATE BARRACUDA 7200.14 3TB (109,90)*

(*) Vermelde prijzen zijn dagprijzen. Informeer naar de actuele prijzen.